ZEKERDER EN LANGER THUIS WONEN DANKZIJ EEN TRAPLIFT

Wie door gezondheidsproblemen de trap niet goed meer op en af kan, voelt zich beperkt in zijn eigen huis. Vooral bij ouderen rijst dan al snel de vraag: kan ik nog wel thuis blijven wonen? Een traplift kan uitkomst bieden.

Slecht ter been zijn, pijn, evenwichtsstoornissen of angst om te vallen: het zijn veel voorkomende redenen om traplopen te gaan vermijden. Uit cijfers* blijkt dat één op de drie thuiswonende ouderen moeite heeft om zelfstandig de trap op of af te lopen. Dat hoge aantal is op zich niet vreemd, want we worden steeds ouder en de overheid stimuleert ons om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Veel senioren willen ook niets liever. Maar de trap blijkt een belangrijk obstakel voor ouderen om zich vrij en zeker te blijven voelen in het eigen huis. Steeds de hulp van een ander nodig hebben om naar boven en beneden te gaan, of helemaal niet meer boven komen is het gevolg.

RIGOUREUS

Een bed in de woonkamer en met een washand in de keuken poedelen, kán een tijdelijke oplossing zijn. Maar voor veel mensen is dat niet ideaal, zeker niet als het om structurele gezondheidsproblemen gaat. De woonkamer verandert dan immers in een ongezellige slaapplek en niet meer kunnen douchen geeft velen een onfris gevoel. Voor partners is het ook een gemis als de ander niet meer boven in het gezamenlijke bed kan slapen. Verbouwen, verhuizen of zelfs opname in een verpleeghuis zijn rigoureuze stappen die mensen niet zomaar nemen. Met een veilige traplift is dat allemaal niet nodig.

SOORTEN TRAPLIFTEN

Een traplift is er voor vrijwel elke trap, of die nou hoeken of bochten heeft of helemaal recht naar boven gaat. Een traplift van Handicare bijvoorbeeld is een minimale aanpassing in huis, die veel vrijheid teruggeeft. Zo heeft Handicare onder meer een traplift met extra dunne rails, zodat andere huisgenoten de trap ook probleemloos kunnen blijven gebruiken. Ook zijn er trapliften voor extra smalle trapopgangen, trapliften waarbij de zitting automatisch naar de overloop draait en trapliften voor mensen met overgewicht. Standaard kan de traplift van Handicare een gewicht tot 137 kilo aan. Elke traplift heeft een veiligheidsgordel en dankzij speciale sensoren stopt de lift automatisch als er iets in de weg ligt. De zitting is altijd inklapbaar, zodat deze niet in de weg zit als de traplift stilstaat.

KOSTEN

Voor elk budget is er een traplift beschikbaar, ook tweedehands. Daarnaast is het mogelijk om een traplift te huren, bijvoorbeeld als de traploopproblemen van tijdelijke aard zijn. Elke standaard traplift is uit te breiden met verschillende opties, zoals een automatisch inklapbaar voetenplankje of een vierpuntsgordel voor extra zitveiligheid. Dat komt bijvoorbeeld van pas voor mensen die door een aandoening onverwachte bewegingen maken. Via de gemeente kunt u via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) kans maken op een financiële bijdrage voor de traplift.


Otolift trekt voortaan vanuit Gent naar haar klanten

Het Nederlandse Otolift, de grootste fabrikant van trapliften in de Benelux, maakte sinds kort zijn intrede in de Belgische markt. Het bedrijf levert al jarenlang aan distributeurs in ons land, maar stapt sinds 2016 ook rechtstreeks naar de eindklant. En dat doet Otolift niet alleen met veel goesting maar ook met nieuwe kantoren in Gent. Met die perfect uitgeruste en centraal gelegen uitvalsbasis staan ze dichter bij hun klanten dan ooit.

Huis van vertrouwen sinds 1891

Achter de trapliften van Otolift gaat meer dan 100 jaar vakmanschap schuil. Het bedrijf bestaat al sinds 1891 en specialiseert zich sinds 1960 in de ontwikkeling en productie van trapliften. Sinds die tijd verlieten al ruim 185.000 trapliften het huis van vertrouwen. In de 15.000 m² grote fabriek worden ze van a tot z met kunde vervaardigd. Meer dan 600 ervaren medewerkers in 6 landen zetten zich elke dag in om hoogwaardige trapliften te bouwen en gaan voortdurend op zoek naar mogelijke verbeteringen voor hun klanten.

Vernieuwende aanpak

Otolift trok daarbij consequent de kaart van vernieuwing. Zo ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld de Modul-Air, een herbruikbare modulaire traplift op maat die binnen de 48 uur geleverd kan worden. Verder werkte Otolift ook aan een eigen meetsysteem: een applicatie waarmee gespecialiseerde medewerkers je trap tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig meten. Aan de hand van die metingen ontwerpt Otolift dan een lift die zo goed mogelijk bij je trap past. Lees: een traplift die de ruimte optimaal benut en absolute veiligheid garandeert. Dat alles wordt vervolgens in een 3D-schets en een ‘virtual reality’-model gegoten. Zo kan je je als klant op voorhand al een beeld vormen van het eindresultaat.

Beslagen in het buitenland

Dit zijn maar enkele ontwikkelingen waardoor Otolift België ook pijlsnel uit de startblokken kon schieten. Al zorgden eerdere ervaringen met internationalisering zeker ook voor de nodige expertise: Otolift verdiende eerder al zijn strepen in buurlanden zoals Frankrijk, Italië en Nederland. Een gloednieuw kantoor in Gent om nog dichter bij de klant te staan, kon dus niet uitblijven!